22 april, 2009

Medicinerande lärare

Var sjunde kvinnlig lärare tar lugnande eller antidepressiv medicin, enligt en undersökning som Lärarnas Tidning gjort rapporterar TV4.

Det är naturligtvis oroande och illavarslande. Vi ska ha glada, motiverade och engagerade lärare. Jag har nu inte sett undersökningen, men att skylla detta på en stressig arbetssituation och kräva att skolan nu måste fredas från besparingar, som Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén nu gör, är att gå för långt. Egentligen tycker jag att hon förringar problemet om hon tror att mer pengar till skolan skulle lösa problemen.

Det är säkert stressigt och stor oro på SAAB, Swedbank, Karolinska Institutet också. Och bland alla småföretagare som ser en kraftigt minskad orderingång. Och bland alla som har ett trassligt familjeförhållande. Och bland ungdomar som inte tror att de får jobb när de slutar skolan i vår. Och bland...

Ropa inte alltid på den enkla lösningen, för den finns inte. Det handlar säkert minst lika mycket om dåliga chefer, dålig organisation på jobbet, för små befogenheter att lösa problem som finns i vardagen, dålig lön och uppskattning för bra jobb. Mer pengar är ingen patentlösning. Det går inte att ersätta prozac med pengar.

Inga kommentarer: