25 april, 2009

Se över maxtaxan?

Några moderata kommunalråd i Stockholms län uppmanar idag regeringen att se över maxtaxan i förskolan och på fritidshemmen (DN). Mina kontakter med småbarnföräldrar bekräftar det de skriver i artikeln, nämligen att många är beredda att betala lite mer för att få en bättre kvalitet.

Jag tycker att det ligger något i förslaget om översyn, däremot är jag inte säker på vad slutsatsen av en sådan översyn ska vara. Jag tycker att det var bra att vi beslutade om allmän och avgiftsfri förskola för 3-åringar nu i veckan. Men på samma sätt som fritids kostar lite så tycker jag att omsorgsdelen utöver den avgiftsfria pedagogiska delen i förskolan också kan få kosta lite. Man kan inte sticka under stol med att många utnyttjar det som uppfattas som "gratis" lite väl mycket.

I Nacka hade vi tidigare en tidsdifferentierad taxa i barnomsorgen. När maxtaxan infördes så steg vistelsetiden rätt ordentligt, eftersom det inte kostade mer att ha barnen länge på dagis. Därför är det rimligt att man ser över alla detaljer i maxtaxan tycker jag, inte nödvändigtvis höja taket eller så. Kanske ska maxtaxetaket gälla för förskola upp till 30-35 timmar i veckan, därutöver får man betala mer?

IFAU har tidigare tittat på hur maxtaxans införande påverkade deltagandet i arbetsmarknaden och inte sett något sådant samband. Det talar också för att en översyn av maxtaxan inte skulle påverka jobblinjen.

2 kommentarer:

Sanasawa sa...

Naturligtvis utnyttjar människor "det som uppfattas som gratis".

Det är ju DÄRFÖR socialism inte fungerar!!!

Anonym sa...

Småbarnsföräldrarna får väl dra in lite på nöjen, semester, leksaker, modekläder och guvetvad till barnen för att klara en taxehöjning. Det har de råd med så mycket som de slänger för att köpa nytt.

Varför ska fattigpensionärer som själva redan betalat för all barnpassning betala?

Ungdomar har blivit så bortskämda med att få allt serverat och helst subventionerat.

Vi som redan måst betala för att kunna jobba ska inte lastas via skattsedeln.

Sundi