20 april, 2009

Bättre vägledning behövs

Universitetskansler Anders Flodström riktade igår en bredsida mot skolornas studie- och yrkesvägledning (SvD). Med all rätt. Det brister på alldeles för många håll, samtidigt som alla konstaterar att den blir allt viktigare.

Det är väl inte så konstigt att människor behöver hjälp att navigera i en ny tillvaro som är så mycket mer fylld med valfrihet, många alternativ och globalisering än någonsin tidigare? Vårt egna ansvar som individer blir hela tiden större och det kräver kompetens att ta det ansvaret. Dessutom ändras regelverket hela tiden och det medför också behov av hjälp att förstå och tolka konsekvenser av de val man gör (och inte gör). Mängder av avhopp från både gymnasiet och högskolan beror sannolikt på felval därför att man inte visste vad man gav sig in på och det kostar samhället miljoner i onödan varje år.

Vi uppmärksammade detta redan i höstan i en rapport från vår arbetsgrupp om Ungas villkor och jag skrev ett inlägg om det här för ett år sedan. Jag har också motionerat om det till vår partistämma i höst. Trist att frågan är lika aktuell fortfarande, men bra att universitetskanslern uppmärksammar behoven!

Inga kommentarer: