06 april, 2010

Egna pengar bättre än bidrag

Regeringen meddelar idag att de tillfälliga statsbidragen till kommunerna 2009 och 2010 blir just tillfälliga. Tack vare en ansvarsfull Alliansregering så kommer vi ur den djupa finanskrisen snabbare än vad någon kunde tro.

När krisen slog till sjönk kommunernas skatteintäkter. För att hindra massuppsägningar och chockartade skattehöjningar kompenserar vi kommunerna i år med 17 extra miljarder i statsbidrag. Det är orimligt att kommunerna inte ska ha råd med skolan för att Sverige befinner sig i en internationell kris. Satsningen har varit framgångsrik och nått sitt syfte.

Det verkar mest vara s-kommuner (som Sundsvall, Gävle och Eskilstuna) som varslar lärare. Borgerligt styrda kommuner prioriterar bättre. Eller är det kanske så att vänsterkommunerna vill att det ska svida lite extra? Ibland får jag det intrycket. Enligt Skolverket har lärartätheten sjunkit med någon promille och befinner sig på samma nivå som 2004 eller 2005. Det är ingen jättedramatik. Nu visar kommunerna också enorma överskott. För ett år sedan var prognosen -3 miljarder i kommunerna för 2009, nu visar boksluten på ett överkott om 14 miljarder. En förbättring på 17 miljarder kronor på ett år. Prognosen för 2010 visar på +10 miljarder. Gör man inget så blir det ännu större överskott 2011 och 2012. Statsbidragen är fortfarande på en väsentligt högre nivå än de var när vi tog över 2006.

Dagens besked innebär inte sämre kvalitet i skola och vård. Kommunerna får ju de pengar de behöver, men skillnaden är att de fått in dem som egna skattepengar i stället för bidrag. Det blir fortfarande överskott i kommunernas ekonomi och antalet anställda 2011 beräknas vara lika många som 2010, för att sedan stiga 2012 igen. Då behövs inte krisåtgärder längre.

Verkar vara mest röda bloggare som skriver om detta och är upprörda. Såklart. Så jäkla surt för dem att vår politik fungerar. Det tillfälliga sysselsättningsstödet behövs ju inte längre. Nu klarar sig kommunerna på sina egna skatteintäkter och behöver inga extra pengar. Precis som det är för familjer som har socialbidrag så försvinner socialbidragen när man klarar sin egen försörjning. Och a-kassan färsvinner när man får ett jobb. Men för vänsterkartellen är det ju bidragslinjen som gäller. Bidrag till alla, oavsett behov. En bra valrörelse framöver med tydliga alternativ.

DN, SvD, DI, Expressen, SR 1, SR 2,
Göran Pettersson, Kent Persson, Ulrika Falk, Peter Högberg, Tord Oscarsson, Martin Moberg, Kallebloggen, Johan Westerholm, In your face, Stefans konspirationer,

2 kommentarer:

Anders Utbult sa...

Nej, status quo enligt KI:s rapport var att behålla, och marginellt öka, extrastödet. Det var på dessa grunder man menade att kommunernas ekonomi skulle växa. Borg har läst fel, alternativt missat det, i rapporten. Att du sprider felaktigheten gör det inte bättre. Läs mer här: http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/04/april-6-2010-ekonomisk-idioti-fran-borg.html

Mats Gerdau sa...

Regeringens bedömningar har hittills varit tämligen pessimistiska om den ekonomiska utvecklingen och det är rätt klokt. I statsbudgeten i höstas prognostiserade man ett underskott på 6 miljarder kronor för kommunerna. Nu visar verkligheten att det blev ett överskott på 14 miljarder. Den försiktiga prognosen för 2010 är överskott på 10 miljarder. Skatteintäkterna i kommunerna beräknas öka 2011, vilket gör att extrapengar inte behövs av konjunkturskäl.

Du gör uppenbarligen en annan bedömning av framtiden. Kanske har du redan intecknat underskott vid en eventuell röd valseger???