15 april, 2010

Våren är här

Regeringens vårbudget kommer vid en bra tid. Det spirar ute. Det främsta bland vårtecken - krokusar - har redan slagit ut.

Det spirar ute i Sverige också. Återhämtningen sker betydligt snabbare än vad någon kunde tro. Domedagsprofeterna som hävdade att regeringen inte gjorde tillräckligt har verkligen anledning till självrannsakan. Hur lät det på Östros och andra förra vintern? Då var det bara eländes elände och Sverige skulle sjunka som en sten. Så blev det inte. Om det var regeringens fel att det gick så dåligt förut, vems fel är det att det går bra nu? Hur trovärdiga är de idag, de som hade så fel då?

En ansvarsfull och kraftfull regering har sett till att krisen inte slagit rot i Sverige. Det ljusnar verkligen på arbetsmarknaden och i ekonomin. Jobben kommer. Utanförskapet minskar. Härligt!
Det här är bra för både Sverige och skolan. Om Mona Sahlin köpt SAAB med skattepengar, höjt a-kassan och gjort fler sjukskrivna - hur hade det då gått? Om de hade fått bestämma under den här perioden hade Sverige varit fattigare, färre hade haft jobb och skatterna varit högre.
Trist att t ex Lärarförbundet säger att skolan nu hotas. Sanningen är väl att skolan hade hotats om vi inte vidtagit de kraftfulla åtgärder vi gjort. Nu klarar sig kommunerna utan statliga krispengar, det ger långsiktighet och stabilitet också för skolan. Den varselvåg som Lärarförbundet varnar för, och har varnat för under lång tid, kommer inte att inträffa. Det finns ett antal kommuner, företrädelsevis med socialdemokratisk ledning (Sundsvall, Gävle, Eskilstuna m fl) som varslar många lärare. Man kan inte ropa "vargen kommer" med trovärdighet hur många gånger som helst.
Vårbudgeten är bra för skolan och Sveriges barn och ungdomar. Mer sommarskola. Fler sommarjobb. Bättre ekonomi för flerbarnsfamiljerna. Lärarlegitimation. Bättre finanser i kommunerna.
Jag vet vilka jag litar på i en kris. Tycker att Anders Borg är värd många vårblommor!

Inga kommentarer: