12 april, 2010

Leg lärare är bra

Idag presenterar Alliansregeringen ett efterlängtat förslag till lärarlegitimation på DN Debatt. Leg lärare - det låter jättebra.

Är det risk att skråväsendet gör entré? Nej, jag tror inte det. Det blir flera ingångar i läraryrket än lärarhögskolan och det finns ingen etableringskontroll som i de gamla skråerna. Här handlar det uteslutande om kvalitetskontroll. Lärarna ska vara välutbildade och kompetenta och det tryggar vi bättre nu.

Syftet är att stärka läraryrket och höja lärarnas status, lärarna är ju den viktigaste framgångsfaktorn i skolan. Duktiga lärare ger duktiga elever, så enkelt är det väl egentligen. De lärare som inte bedöms leva upp till kraven ska kunna bli av med legitimationen, även de som redan är verksamma som lärare. Tråkigt för dem, men en välsignelse för eleverna.

Precis som de fyra partiledarna skriver så är det ingen quick fix att ändra utvecklingen, även om man skulle vilja det. Vi gör massor, men det tar tid innan det får effekt. Direkt efter valet drog vi igång Lärarlyftet för att ge lärarna mer fortbildning. Tyvärr verkar socialdemokraterna sabotera detta, eller i alla fall inte förstå vikten av kontinuerlig fortbildning. S-kommunerna deltar i mycket mindre utsträckning än moderatledda kommuner.

I nya skollagen skärper vi behörighetskraven för lärarna. Nyligen presenterade vi också ett förslag till ny lärarutbildning, det klubbas i riksdagen 28 april och startar hösten 2011. De första nybakade lärarna kommre ut våren 2015. Högre krav för att både komma in och komma ut från lärarutbildningarna, mer ämneskunskaper för lärarna och mer specialiserade examina borgar för att framtidens lärare blir bättre rustade. Kanske skulle man ha lämplighetsprov för att komma in också?

Och nu alltså en yrkeslegitimation, som börjar gälla 2012. Nästa mandatperiod blir avgörande för om reformerna ska bli kvar och få effekt så att vi kan lyfta lärarna och därmed skolan på längre sikt. De rödgröna gjorde inte så mycket under sina 12 år - varför skulle de göra mer nu?

Reaktionerna från lärarfacken är positiva. Kvalitet och trygghet, säger de. Även skolledarna och elevorganisationen SECO gör tummen upp. Utmärkt att det är så stor uppslutning bakom vår politik.

Reaktionerna från s-leden är däremot lite gnälliga. Lenefors och Jönsson hävdar att vi drog tillbaka ett s-förslag direkt efter valet. Helt taget ur luften. Det fanns inget skarpt förslag alls. S-regeringen tillsatte en utredning våren 2006 om möjligheten att införa en auktorisation för lärare, efter mycket tjat från oss borgerliga och motioner i riksdagen under flera år. Jag hittade en m-motion om detta från 2001 (här). Vi bytte utredare och ändrade inriktning på utredningen. Nu handlade det om HUR det skulle se ut, inte OM. Den kom våren 2008, har remissbehandlats och nu blir det skarpt förslag. Lagstiftning tar tyvärr lite tid ibland. I det här fallet gällde det även att passa ihop legitimationen med den nya lärarutbildningen.

De borde väl vara glada i stället? Om de så gärna vill ha en legitimation som de själva aldrig lyckades få fram?

Marie Granlund försöker blanda bort korten genom att skylla på att de borgerliga i SKL vill ändra läraravtalen. De borgerliga? Hon kan väl ringa sina skånska partikompisar Ilmar Reepalu och Helene Fritzon får hon höra... De har ju lett arbetet med att förändra avtalen länge. Vi kan väl vara överens om att det inte är en bra idé, Marie, i stället för att partipolitisera SKL? Roligt att även hon gillar vårt förslag. Men får hon med sig V och Mp på det?

SvD, Aftonbladet, Expressen, DN, DN, GP, Sydsvenskan, Aftonbladet, SvD,
Andra bloggare: Helen Törnqvist, Högberg, Tysta tankar, Kent, Mats, Norah4you, Veiken, Jerker Nilsson, Seved Monke, Christermagister, Reageramera, Runo,

3 kommentarer:

Fred sa...

Lärarlegitimationen är ett jättebra förslag - för eleverna. Men det kommer inte att göra ett dugg för att förändra läraryrkets status eller ens sökbilden till lärarutbildningarna. Det är bara en sak som kan göra det: en REJÄL löneförhöjning. Varför vågar inte regeringen satsa på det?

Mats Gerdau sa...

Håller i och för sig med dig om att lärarlönerna behöver lyftas ordentligt. Men det är ingen fråga för regering eller riksdag. Det är kommunerna som är arbetsgivare för de flesta lärarna och politiken går inte in i avtalsförhandlingar på det sättet.

Petter sa...

Nej staten är inte arbetsgivare. (Tyvärr men den diskussionen behöver vi inte ta igen), dock så borde regeringen och politikerna i riksdagen ta bladet från munnen och prata lön för lärare, och andra offentliganställda. Problemet med statusfallet för lärarna har många orsaker, men den största är att lärarna hamnat efter rejält lönemässigt, och det borde ni våga prata om, ta upp till debatt, och med alla medel försöka påverka kommunerna och övriga arbetsgivare att göra något åt. Lönen måste upp. Rejält!

Sedan måste jag säga hurra för att legitimationen äntligen ser ut att bli av!