28 april, 2010

Ny lärarutbildning debatteras

Nu är det debatt om den nya lärarutbildningen i riksdagen. De rödgröna är överens i en skolfråga för en gångs skull. Men deras alternativ hänger ändå inte ihop. De vill ha mer ämnesdjup för låg- och mellanstadielärarna. Låter ju klokt. Men vad ska då bort? Det kan de inte ge något besked om tyvärr.

Socialdemokraterna motsatte sig en förlängning av låg- och mellanstadielärarutbildningarna när Thomas Östros drev igenom nuvarande lärarutbildning för 10 år sedan. Nu förlänger vi utbildningen för att vi ska få bättre förberedda lärare och det accepterar oppositionen. Men de vill ha in ännu mer ämnesdjup, utan att ta bort något annat. Det är inte seriöst. Varför vågar de inte säga att lågstadielärarna inte ska behöva kunna lära barnen att både läsa och räkna? Att det är okej att outbildade lärare undervisar i matematik, för det blir den praktiska konsekvensen och är exakt det vi ser idag i många skolor. Det är inte så vi får världens bästa skola.

Frågan är vad oppositionen ska göra om olyckan är framme. River de upp vår nya lärarutbildning? Inget besked idag heller.

Inga kommentarer: