18 april, 2010

250 miljoner kvar av Lärarlyftet

Alliansregeringen gör en jättesatsning på att kompetensutveckla lärarna i form av Lärarlyftet. Tusentals lärare får möjlighet till efterlängtad fortbildning. Det behövs. Halveringstiden på kunskaper är kort idag och skolan måste hänga med i utvecklingen. Precis som läkarna måste hålla sig a jour med aktuell forskning och nya behandlingsmetoder, så måste också lärararna göra det. Under lång tid har många arbetsgivare underlåtit att göra det.

Lärarlyftet är en flerårig mångmiljardsatsning som vi startade 2007. Staten står för 70% av lönekostnaden under fortbildningstiden och hela utbildningskostnaden. Kommunerna behöver bara skjuta till 30% av lönekostnaden. I ett läge när man har många övertaliga lärare borde det vara näst intill gratis att delta i Lärarlyftet, men ändå är det många kommuner som inte gör det.

Fortbildningen är välbehövlig och efterlängtad. Ändå tackade kommunerna nej till 250 miljoner kronor förra året. Man kan närmast likna det vid en bojkott från vissa kommuner. Återigen är det i huvudsak kommuner styrda av socialdemokrater som inte deltar.

En av de kommuner som inte verkar bry sig om lärarnas fortbildning är Malmö. Första året tackade de nej till 8 miljoner kronor i statsbidrag och lika mycket andra året. Förra året missade de 15 miljoner kronor i fortbildning, utnyttjade bara 29%. Och ekonomin i Malmö, då? Bokslutet för 2009 visar på ett överskott på 594 miljoner, så det borde inte ha varit så problematiskt att ta fram de 6 miljoner som krävdes som motprestation för att ytterligare 4 000 lärare skulle få fördjupning i sina ämnen och kunna bli ännu bättre lärare.

Av resultaten i Malmös skolor att döma så behövs det. Var tredje elev når inte målen i alla ämnen.

24 kommuner deltog inte alls i Lärarlyftet 2009. En enda av dem har moderat kommunstyrelseordförande medan 14 har en socialdemokrat i ledningen. De socialdemokratiskt ledda kommunerna har i genomsnitt utnyttjat 55% och en moderatledd kommun 70%. Det blir alltmer uppenbart att det finns en politisk dimension i deltagandet.

Av de 24 kommunerna som bojkottade Lärarlyftet 2009 gjorde 17 det även 2008, inte en enda med moderat ledning. Denna svarta lista består av Berg, Burlöv, Dorotea, Gagnef, Hylte, Härjedalen, Karlsborg, Laxå, Orsa, Perstorp, Sorsele, Storfors, Torsås, Valdemarsvik, Åre, Åtvidaborg och Överkalix. Inte en enda av dessa kommuner hade underskott i ekonomin. Burlöv gjorde ett öveskott på 2 500 kronor/invånare, men hade ändå inte råd att satsa på sin framtid och sina skolor.

Men det finns många goda exempel också. 64 kommuner deltar i princip fullt ut (utnyttjar mer än 90% av pengarna), många mer än vad de ursprungligen fått pengar för. Centerledda Ovanåker är en hjältekommun och satsar mest, 173%. 40 av de 64 kommunerna leds av moderater, 23 av socialdemokrater.
Statistiken talar faktiskt sitt tydliga språk. Undanflykterna blir allt mer besvärande för socialdemokraterna. Första året sa de att det gått för snabbt och att de inte hunnit med. Ok, slow starters finns ju och bra förberedelse är viktigt. Andra året hade man fortfarande inte riktigt hunnit med och på hösten kom finanskrisen som gjorde att många drog i bromsen. Säkert skyller de på ekonomin nu med. Men det är bara svepskäl. Faktum är att kommunerna gick med 10 miljarder kronor i överskott förra året.

Är inte socialdemokraterna intresserade av lärarnas kompetens? Hur tänker de egentligen i Göteborg, Malmö, Piteå och Luleå? Var finns engagemanget och viljan? Ser man inte behoven? Eller är det bara småttigt sabotage för att initiativet kommer från moderaterna?

Inga kommentarer: