05 mars, 2009

Imponerande på John Bauergymnasiet i Linköping

Idag har jag och kollegan Betty Malmberg besökt både Motala och Linköping. I Linköping träffade vi oerhört engagerade lärare och en biträdande rektor på John Bauergymnasiet.
Det finns dom som rynkar på näsan åt John Bauer - de kan inte ha besökt en sådan skola. Fin miljö, bra utrustning och vad jag kunde bedöma duktiga lärare. Floristutbildning med massor av växter, välutrustad frisörutbildning med både träningslokaler och öppen salong. Datorer som arbetsredskap för alla elever, verkligen inte bara en locksymbol för att få elever. Tämligen få avhopp.
Upplägget imponerade också. De har långa arbetspass och jobbar mer med projekt där flera kurser ingår, t ex skulle eleverna komma med ett fredsförlsag för Israel-Palestinakonflikten. Det inbegriper historia, samhällskunskap och svenska. Det blir mer av förståelse och att nå ett mål än volym och antal sidor till provet.
Intressanta samtal också om lärarrollen. John Bauer tillämpar semestertjänster, vilket mött en del skepsis. Men de lärare vi träffade som tidigare jobbat i en kommunal skola med vanligt avtal (tuffare veckor under terminerna och längre lov) föredrog tveklöst detta. Kanske något för andra att ta efter?

2 kommentarer:

Linus E. Ohlson sa...

Kan bara hålla med dig. Har gått på JB i 3 i Gävle. vi knöt kontakten med andra skolor och många skolor har tagit efter vår skola.

John Bauer ser ju till eleven. Har kämpat i snart 3 års tid med att Söderhamns kommun skall låta eleverna i åk 9 få ta del av info. från JB men även från andra friskolor.

Anonym sa...

Ja, JB i Linköping är verkligen en skola där lärarna är engagerade i det dom gör, och kunniga, alla är behöriga.