25 mars, 2009

Dåliga skolor stör mer än vinst i friskolor

LR fortsätter på sin väg mot hägringen i öknen i dagens DN.

Visst, det finns kommuner som inte sköter sitt uppdrag med skolan. Men de flesta tar faktiskt sitt ansvar. Det är inte skäl att förstatliga skolan. Det finns också skolor, rektorer och lärare som inte sköter sitt uppdrag. Det är inte skäl nog att säga att alla rektorer eller alla lärare missköter sig. Åtgärda det som brister i stället för att kräva en gigantisk omorganisation.

Och förbjuda vinster i friskolor. Sååååå populistiskt. Jag blir jäkligt störd av höga vd-bonusar, Wanjas bortförklaringar och ohemula vinster. Men det som stör mig ännu mer är att så många elever lämnar skolan utan tillrckliga kunskaper. Förbjud dåliga skolor i stället för vinstrika skolor, det måste vara ett mycket större problem i Sverige. Som av en händelse så är statens eget utbildningsbolag, Lernia, det mest vinstrika och delar ut en sådär 100 miljoner till sin ägare staten varje år.

Vi har inte för många framgångsrika företag, vare sig i skolbranschen eller andra. De få som finns ska inte brännmärkas, utan lyftas fram som föredömen. Det är bra att det finns människor som vill satsa pengar på att utveckla en bra skola som lär eleverna det de behöver kunna för framtiden. Och de som satsar måste också kunna få ut rimlig avkastning, annars går det aldrig.

Så LR biter sig i svansen. Eller är det så att de egentligen vill bli av med valfriheten och friskolorna...? Tanken har slagit mig en eller annan gång.

1 kommentar:

T sa...

Jag håller med stäng ner alla skolor där man har bristande kunskap både hos eleven och läraren!
Jag vill att ambassadörsakademin ska granskas sedan stängas ner.
För vi får dålig utbildning, men vi försöker.. Men om den här skolan inte fanns så skulle inte fler elever behöva lida och läraren skita i att vi mår dåligt.
För allt som går dåligt beskylls på annat.. på eleven eller någon annan anledning. Det finns ingenting som lärarna kan göra fel.

Granska ambassadörsakademin nogrannare. Jag undrar varför de som har jobbat med rektorn i bernadottegymnasiet vet att han är en skitsnackare och man inte kan lita på honom.
Han ger ett bra uttryck först, ja, men han är så falsk när man börjar se igenom hans fasad.