31 mars, 2009

Ny lärarutbildning

Idag har jag träffat ledningen för Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor. De vill starta en ny modern och högkvalitativ lärarutbildning i Sverige, i samarbete med Åbo Akademi.

Det vore helt suveränt, tycker jag. Vi har mycket att lära av Finland, inte minst deras lärarutbildning. Där går det tio sökande på varje plats på lärarutbildningen och lärarna har en hög status. Kanske har utbildningen till att bli lärare en del i detta? Om vi dessutom får in några privata aktörer inom lärarutbildningen så att de statliga lärarutbildarna får konkurrens så gör det inte saken sämre. Ett tredje plus är att få lite mer internationellt utbyte på lärarutbildningarna. Den har varit alldeles för sluten och inåtvänd.

Nu hänger det på att de kan få en snabb behandling av sin ansökan av regeringen, så att det hela inte försenas. Deras ansökan borde inte påverkas av propositionen om en ny lärarutbildning, som väntas i höst. De måste ju kunna prövas utifrån dagens modell, all utveckling kan ju inte avstanna i avvaktan på Den Stora Förändringen.

2 kommentarer:

Lovisa R sa...

Hej! Tror du att det kommer en ny lärarutbildning redan till hösten?

Mats Gerdau sa...

Hej, nej det gör det inte. Däremot planerar regeringen att presentera en proposition i höst om både en ny lärarutbildning och en lärarlegetimation. Sedan tar det några år innan de träder i kraft. När riksdagen tagit ställning till dessa måste Högskoleverket och regeringen utarbeta nya examensbestämmelser och högskolorna måste få tid att utarbeta en ny utbildning och bestämma sig för vilka examina man vill söka rättigheter för. Så, tyvärr, tar det lite tid. För mig som otålig är det lite påfrestande att politik tar tid...