11 mars, 2009

Varslade lärare

LR gör idag ett utspel om att krisen sprider sig och att kommunerna nu varslar lärare. Det finns mycket att säga om det. (Aftonbladet, DN, Expressen, SKL)

Att vissa kommuner inte prioriterar skolan är helt uppenbart. Luleå verkar vara den kommun som gör sig av med flest lärare, 400 lärare på två år. Där satsar man mer på idrottshallar och sånt, inte kärnverksamheten. Min partikollega i Luleå, Mattias Karlsson, föreslog igår att 32 miljoner av vinsterna från de kommunala bolagen i Luleå skulle gå till skolan, men det röstade de styrande sossarna emot.

De kommuner som LR lyfter fram verkar också företrädesvis vara sossestyrda, som Luelå, Piteå, Gävle, Alvesta, Borlänge, Strängnäs och Östersund. Några kommuner där makten skiftade senaste valet i blå favör finns också, t ex Jönköping och Vadstena, men de är ytterst få. Det verkar vara ett större fenomen i sossekommuner.

Samtidigt är det lite för enkelt att säga att krisen nu nått skolan. Att antalet lärare minskar har ju faktiskt också att göra med att elevantalet sjunkter. Kostymen anpassas efter en mindre kropp. I vissa kommuner försvinner var tredje gymnasieelev inom några år. Till detta ska läggas att antalet friskolor ökar och de måste naturligtvis anställa massor av lärare. Bilden av den totala krisen, som LR försöker sätta, stämmer inte.

Totalt 1 039 lärare har varslats enligt LR:s enkät. Det finns uppåt 250 000 lärare i de kommunala skolorna och förskolorna i landet, för att man ska få någon proportion. Samtidigt kommer antalet gymnasieelever vara 100 000 färre om 6 år... Så inte är det så konstigt att det på totalen blir något färre lärare i de kommunala skolorna.

Och så det ständiga tjatet från LR: förstatliga skolan. Har de missat att de statliga högskolorna också varslar lärare? Vad säger att det skulle bli bättre om staten tog över? Pengarna är tyvärr inte obegränsade ens i statens plånbok.

Två tredjedelar av deras kommunföreningar uppger att man inte gör sig av med lärare. Det visar alltså att de flesta gör vad de kan för att behålla sina lärare. Det är förstås bra att staten ska mildra effekterna av krisen i kommunerna med mer pengar, som Anders Borg aviserat. Men att helt täcka upp för att elevantalet sjunker kommer man aldrig att kunna göra.

Inga kommentarer: