Sossarnas Marie Granlund föreslår idag att man ska ha ett extra högskoleprov i senare i vår för att "fler kunna inleda högskolestudier" i höst. (SvD, Sydsvenskan)
Hur tänker hon nu? Högskoleprovet ger inte behörighet till högskolan, det är bara till för urval om fler söker än vad högskolan kan ta emot. Så på vilket sätt skulle ett extra provtillfälle bereda fler möjlighet att plugga vidare? Enda effekten blir att många kommer att göra om provet i förhoppning om att få högre poäng och därigenom komma före någon annan.
Det leder inte alls till att fler får chans att plugga vidare i höst. Om det vore så enkelt skulle vi ju kunna ha prov varje vecka...
Det är rätt bekymmersamt att skoltaleskvinnan i landets största parti inte vet vad hon pratar om. Återigen visar sossarna att de inte hänger med, utan bara är ute efter enkla lösningar. Som även denna gång visar sig helt verkningslösa.
3 kommentarer:
Hon kanske också resonerar som "ju fler prov vi har, desto mer kommer vi att lära oss". Man kanske skulle börja med "högskoleprov" på förskole-, grundskole- , och gymnasienivå också. Varför inte?
Nej, det är helt sant. Däremot kommer vi nog att se ett ökat söktryck där studenterna kommer att åberopa reell kompetens som urvalsgrund. Möjligen skulle ett litet fåtal av dessa studenter få ett bättre utgångsläge i antagningen med ett extra högskoleprov. Men du har helt rätt i att det inte gör fler behöriga till högskolestudier.
Ja, säkert blir det många fler sökande till högskolan i höst. Så ska det kanske vara också i en lågkonjunktur. Det viktiga är att man inte ser det som förvaring i avvaktan på jobb, utan som en utbildning som ger kompetens som behövs.
Inom parentes kan man ju tillägga att det fanns lediga platser på högskolorna förra året som motsvarar 1,2 miljarder kronor (enligt Högskoleverket). I Luleå och på Mittuniversitetet står t ex var femte plats tom. Här måste nog omfördelas lite platser till de som har fullt med sökande.
Skicka en kommentar