15 mars, 2009

Besök i Luleå

I fredags var jag i Luleå. Lika mycket snö som i Stockholm.

Först pratade jag om vuxenutbildning på en konferens, sen var det två besök till på eftermiddagen. Först var det info om den nya spetsutbildningen i matematik som gymnasiet i Luleå fått möjlighet till. En fjärder i hatten. Hoppas att de ror det hela i mål, men det tror jag nog, trots alla neddragningar som förestår. Fast det var bara 15 sökande.

Sen träffade jag ledningen för Miroi, ett utbildningsföretag inom vuxenutbildningen som har huvudkontoret i Luleå men finns i hela landet. De hade, som så många andra, knutit förhoppningar till Frivux och valfrihet för vuxenstuderande. De sa sig se nackdelar med dagens upphandlingsmodeller, där det blir prisdumping ibland och det inte finns en chans att leva upp till den kvalitet man vill. Vi pratade om distansutbildning och moderna arbetsformer också. Här finns mycket att göra.

Igår var det stora demonstrationer mot de styrande sossarna i Luleå, protester mot Sveriges största skolneddragningar. De har sig själva att skylla. De har råd att bygga nya arenor för hundratals miljoner, men inte att avlöna lärare i skolan... Sådan är sossarnas prioritering i Luleå.

Inga kommentarer: