23 mars, 2009

Våren i Trollhättan är iskyla för friskolor

Idag är jag på besök i Trollhättan. Från snön hemma i Älta till vårsol i Trollhättan. Men relationen mellan kommunen och friskolorna är frostiga, för att inte säga helt nedkylda.

Jag minns i valrörelsen då Aftonbladet jämförde två "skyltfönster" - röda Trollhättan mot blåa Nacka. Och vad hittade jag i skyltfönstret nu?
Tyävärr ligger Trollhättan i landets bottenskikt rent resultatmässigt. Säkert många engagerade och duktiga lärare och kompetenta rektorer. Men hur man än mäter så ligger Trollhättan i botten. Faktiska betyg, andel som når målen i alla ämnen, SALSA-värden - botten. Synd för eleverna att de styrande sossarna inte prioriterar skolan mer, vare sig ekonomiskt eller på annat sätt.

Först besök på en kommunal skola, sedan en friskola. Jag fick stort förtroende för båda rektorerna och såg trevliga skolor. Men det är helt klart att friskolorna motarbetas. Den kommunala rektorn sa att det inte finns något samarbete alls, trots att en friskola bara ligger 200 meter bort.

Friskolerektorn berättade mer om hur de behandlas och det var ingen rolig historia. Rent ekonomiskt missgynnas de. Skolpliktsavdrag på 5% trots att det inte finns några sådana kostnader. Bara 4% momskompensation trots att kommunen får 6% av staten - statsbidragsbedrägeri! Trixande med hyror. Snedvridande sociala viktningsfaktorer som bara gynnar stora skolor. Totalt handlar det om tusentals kronor per elev som eleverna i friskolor aldrig får med sig. Eleverna på friskolorna får helt enkelt inte rättvisa och likvärdiga förutsättningar. Och det är mycket medvetet av ledningen och de utnyttjar sitt maktövertag till det yttersta.

En annan observation är en något övertung kommunorganisation. 5 områdeschefer finns i ett led mellan rektorer och förvaltningschef. Behövs det verkligen??? Nacka har dubbelt så många elever och klarar sig utmärkt utan sådant. Pengarna gör mer nytta i verksamheten i stället, det är jag helt övertygad om.

Inga kommentarer: