08 mars, 2009

Krossat skyltfönster

Skyltfönstret för socialdemokratisk politik, Göteborg, krossades i fredags. Kommunen bryter mot lagen, säger Kammarrätten i en färsk dom.

Göteborg gav friskolorna för lite skolpeng 2006. Det skulle vara minst 4 000 kronor mer per elev. Rikets andra stad fuskar med skolpengen och det är inte lite pengar de försöker gömma undan, minst 30 miljoner.
Är det viktigt? Ja! Friskolorna har rätt till likvärdig ersättning som de kommunala skolorna, men det åsidosätter Göteborg. Det blir orättvist och inte likvärdigt. För friskolorna blir konsekvensen mindre pengar än de kommunala konkurrenterna. De ska hålla minst samma kvalitet, men får väsentligt mindre pengar. För en skola med 250 elever handlar det om 1 miljon kronog, mer än två lärartjänster. Det är alltså ganska stort fusk.
Jag är övertygad om att Göteborg gått in i detta med öppna ögon. Det är ett medvetet fusk, ett illvilligt försök att svälta ut friskolorna. De borde verkligen skämmas.
Och 2006 är ingen engångshändelse. Säkert är det likadant 2007 och 2008 och 2009 också. Nu måste Göteborgs röda majoritet göra rätt för sig och omedelbart betala vad de är skyldiga.
Det blir såååå skönt när nya Lika villkor-lagen är på plats så att domstolen kan tvinga kommuner som Göteborg att betala en rättvis skolpeng.

Inga kommentarer: