28 mars, 2009

Läplighetstesta rektorer?

Folkpartiet tycker att man ska lämplighetstesta rektorer, skriver Lärarnas Tidning.

Jag håller verkligen med om behovet av duktiga rektorer, det kan inte nog betonas. Lite synd att förslaget om obligatorisk rektorsutbildning dröjer så länge från departementet. Jag tror att det skulle vara värdefullt.

Sen undrar jag lite hur folkpartiet tänker om lämplighetstesten. Varje seriös arbetsgivare har ju ett noggrant urvalsförfarande när man anställer strategiska chefer, som rektorer ju är. Det är väl där lämpligheten prövas. Är man inte lämplig eller rätt kvinna/man på rätt plats så ska man inte bli anställd.

Att jämföra med lämplighetstest för lärare blir lite fel. Då sker ju testen, i alla fall enligt Franckes utredningsförslag, innan man börjar lärarutbildningen. Det finns ju ingen sådan standardiserad test som passar för rektorer, eftersom varje skola passar kräver sin speciella profil på rektorn. Och att staten ska testa rektorer känns också fel, det måste ju vara upp till varje arbetsgivare vilken typ av person och ledarskap man vill ha.

Skynda på med den obligatoriska utbildningen i ledarskap, organisation, skoljuridik mm som rektorerna behöver i stället!

Inga kommentarer: