12 mars, 2009

Varför krisstämplas skolan?

Efter gårdagens LR-utspel om omfattande lärarvarsel i kommunerna så har tidningarna varit fyllda med artiklar om detta.

I sak så kan man inte säga att det är ett omfattande och generellt problem, även om det är mycket omfattande och kännbart i vissa kommuner. SKL visar att antalet elever minskat med 32 000 och med bibehållen lärartäthet så skulle antalet lärare minskas med 2 700. Nu är det bara 1 039 som varslats och sagts upp enligt LR.

Jag undrar vad LR har för motiv att krisstämpla skolan? Jag tror inte att det gör läraryrket mer attraktivt eller den kommunala skolan till en populärare arbetsplats. Den som funderar på att bli lärare tänker nog en gång till när man läst detta.

Så vad vill LR uppnå? Undvika varsel, såklart. Det lyckas de inte med. Svartmåla kommunerna som arbetsgivare för att få ett förstatligande till stånd, kanske. Svartmålningen lyckas de med, förstatligandet inte alls.

Om jag vore lärare skulle jag vara lite bekymrad över fackets agerande. Deras främsta mål borde ju vara att göra jobbet attraktivt, öka professionaliteten och få upp lönerna och förbättra anställningsvillkoren. Nu driver de utvecklingen åt motsatt håll och det är illavarslande.

Inga kommentarer: