08 april, 2009

Mp överger friskolorna

Miljöpartiet har varit en ganska pålitlig vän i värnandet av friskolor. Nu ser de ut att offra det på det röda samarbetsaltaret.

Sossarna presenterade sin nya skolpolitik i helgen och ett av förslagen är att friskolorna bara ska få starta om det finns ett samarbetsavtal med kommunen, annars ska starten skjutas upp i två år. Tyvärr signalerar miljöpartiet nu att sossarnas förslag är "intressant" i Lärarnas Tidning.

Nä, det är inte ett dugg intressant. Det är ett dråpslag mot nya idéer för en bättre skola. I praktiken innebär det ett kommunalt veto, eftersom ingen kan stå startklar så länge med lokaler, lärare etc. Det är ett effektivt sätt att ta död på entreprenörskapet i skolan, fast med fina ord om samarbete. Friskolan och kommunen är två helt ojämbördiga parter, där den ena sitter med alla trumf på hand. Vad har friskolan att sätta emot en kommun som inte vill ha några friskolor (och det finns många sådana!)? INGET.

Vänstern vill ju helst stänga allihop och och det finns det många sossar som tycker också. Att det är miljöpartiet som får ge sig har vi ju trott länge, men nu ser vi öppningen tydligt. De kastar principerna över bord inför utsikten att få några ministerposter av Mona Sahlin. Miljöpartiet verkar nu i allt snabbare takt underordna sig socialdemokraterna, bli en sidoorganisation som SSU eller Broderskaparna med tillväxtfientlighet som bärande idé. Trist, trist, trist.

3 kommentarer:

Erik sa...

Mats, det här tycker jag att ni ska genomföra omgående.

1. Se till att alla skolor, oavsett privat eller kommunal, är självbestämmande. Varken privata eller kommunala skolor skall finansiera kommunens (overhead)kostnader.

2. Se till att elever och föräldrar kan kräva att få redovisat av skolan till exakt vad deras pengar går. Det är i grunden elevernas pengar genom vår gemensamma (nåja...) överenskommelse kring skatt. Det är inte rimligt att en privat skola kan ta ut cirka 1 miljon kronor i vinst per 100 elever. Dessa pengar är elevernas - inte skolans. Självklart skall det finnas en buffert, men återigen rimlighet. Tyvärr är inte systemet självsanerande i tillräckligt hög omfattning.

3. Se till att hitta fler vägar att utvärdera skolor och sätt mycket större press på de skolor som inte sköter sig, oavsett kommunal/privat.

4. Gör det ännu lättare för skolor att startas. Många rektorer startar friskolor därför att de känner sig låsta och intvingade i kommunens struktur och system. Det är ohållbart och hämmar utvecklingen.

5. Gör en nationell satsning på IT & IKT. Sätt upp vision och mål och öronmärk pengar för att öka den digitala kompetensen och tillgång till datorer/IT.

Mats Pertoft sa...

Hej Mats,
Miljöpartiet avser inte att förespråka en kommunal vetorätt mot friskoleetableringar,som du antyder, men jag tycker att det vore intressant att finna bättre kommunikationsformer mellan kommunerna och friskolorna i samband med etableringen av friskolor. T.ex. tycker jag att Norrköping kommuns avtal med friskolorna är värt att titta på.
Jag har kommenterat din text på min blogg http://matspertoft.blogspot.com/.

Mats Gerdau sa...

Erik - jag håller i princip med dig på alla 5 punkter. Däremot är det inte så lätt för staten att t ex se till att alla skolor är självstyrande eller hur alla skolor redovisar sina kostnader. Kommuner och skolor som inte vill detta kan alltid hitta vägar runt ändå. Här finns dock mycket att göra fortfarande och jag driver på i mitt parti för att få kommunerna att släppa skolorna fria, det finns dock andra som håller emot.

Mats Pertoft - trevlig kommentar på din blogg. Ja, vi ser nog det hela på samma sätt tror jag. Det som oroade mig var din kommentar till sossarnas förslag om att en kommun ska kunna stoppa en friskola i två år. Att man ska ha goda relationer är ju inget förslag (men kanske något nytt för sossarna?) som man kan ta ställning till, det är däremot "vetoförslaget". Jag önskar dig lycka till i diskussionen med s och v om en gemensam skolpolitik där valfrihet och mångfald finns kvar men jag tror tyvärr att det blir svårt.