26 april, 2010

Swedish free-schools

Valkampanjen i England går för högvarv. Hoppas på seger för de frihetliga krafterna. Ett centralt tema i Tories valkampanj är behovet av modernisering av skolväsendet och att få in mer valfrihet. Om Tories vinner så ska organisationer och föräldrar kunna starta skolor och ett skolpengssystem á la Sverige ska införas.

Jag minns när jag var ung muffare i slutet på 80-talet och vi pratade om att skapa valfrihet i skolan. Vi betraktades som extremhöger. Idag är det en självklarhet för de flesta att kunna välja. Det finns över 1000 friskolor och 5 000 kommunala skolor att välja mellan. Varannan ungdom i Stockholm och Göteborg väljer ett frigymnasium i första hand. Det var nog ingen som kunde föreställa sig att det skulle bli så här. Men det visar att politiska idéer betyder något, att man kan förändra och att visa förändringar är irreversibla.

Valfrihetsreformerna i skolan har i ett slag överfört en hel del makt till föräldrarna. Den kan man inte ta ifrån dem. Även om det verkar som om de rödgröna kommer att försöka. De har väldigt oroande skrivningar i sina skollagsmotioner med långtgående konsekvenser i att styra människors liv. Mer om det senare.

England är ju i många stycken mer av klassamhälle än Sverige. Här skulle skolpeng och valfrihet kunna bidra till att bryta segregation och skapa mer rättvisa och jämlikhet. Deras privatskolor är ju förbehållna några få med tjocka plånböcker, med skolpengen skulle valfriheten bli var mans egendom. Fast en del Tories knorrar nu, skriver BBC. Precis som svenska kommuner, så ser de en risk i att den egna organisationen hotas. Men varför är man till som politiker, egentligen? Vem representerar man - föräldrarna eller kommunens verksamhet? Här måste man vara glasklar.

Sveriges friskolesystem är nu på väg att exporteras. Varför är vi inte stolta över det? Om det vore Volvo eller Ikea skulle vi sträcka på oss och tala om svensk kvalitet. Men när skolor och sätt att organisera skolväsendet väcker internationell uppmärksamhet och beundran, ja då rynkar många på näsan. Vilken trist Jantelagsmentalitet!

1 kommentar:

Rantanplan sa...

Det handlar ju inte om Jantelag. Och Tories säger inte nej till systemet därför att de tappar makt, utan därför att de inser att det förstör för många kommunala skolor. Vi ser ju i Sverige också att skolor slås ihop och att kostnaderna för skolväsendet ökar medan kvaliteten på utbildningen sjunker.