16 september, 2009

Är jag kulturfientlig?

Författaren och Axess-redaktören David Andersson anser att jag är kulturfientlig och omdömeslös (Trelleborgs Allehanda idag).

Hur kommer det sig att man pådyvlar människor åsikter utan att ha kommunicerat med dem, läst något de själva skrivit eller ens gör någon form av vederhäftig research innan? Lite för självgod fördomsfullhet, skulle jag säga. Anderssons "belägg" för att jag föraktar kvalitativ kultur är ett uttalande i SvD för något år sedan, en artikel som handlar om folkpartiets förslag om litteraturkanon och lag om fler skolbibliotek som jag inte tycker är världens bästa. Så här citeras jag i SvD:

–Spontant känns inte bristen på just bibliotek som skolans största problem. Vi har sett en internetrevolution. Att då föreslå reglering av bibliotek känns inte jättemodernt.

Är man kulturfientlig då? Spelar det ingen roll att jag är en varm anhängare av Skapande skola, det ger eleverna nya möjligheter till kvalitativa kulturupplevelser. Vi införde en liknande modell (kulturpeng) i Nacka när jag var kommunalråd för att öka kulturinslaget i skolan.

Jag har inget belägg för att påstå att David Andersson är mossig eller teknik- och framtidsfientlig, lika lite som Andersson har belägg för det han skriver. Men jag förstår inte riktigt hur han kan bli så upprörd. Tycker han själv verkligen att bristen på skolbibliotek är skolans största problem?

Vad säger han om raset i mattekunskaper, är inte det större och allvarligare? Eller att fler och fler hoppar av gymnasiet? Eller att många vänder skolan ryggen?

Det oroar i alla fall mig mer. Och inte löser vi det med en statlig lista över svenska böcker som ska läsas eller fler skolbibliotek, tror jag i alla fall. Om vi ska få en bättre skola så måste den hänga med i utvecklingen. Eleverna måste känna att den är relevant och då måste datorerna in. Därför tror jag att bristen på modern teknik är ett större problem än brist på bibliotek och böcker. Om den moderna tekniken vore utbyggd tillräckligt i skolan skulle dessutom all världens böcker och kunskap bara vara ett knapptryck bort. Men så är det inte. Än.

4 kommentarer:

Anonym sa...

(Fp) är bildnings- och utvecklingsfientligt. Kritiken mot dig är bara kulturkoftornas och folkpartiets sätt att "argumentera", som det gamla skämtet;

(President Reagan) -"Jag avskyr kommunister. Är ni kommunist, Smith?"
(Medarbetare Smith) - "No sir, jag är inte kommunist. Jag är anti-kommunist."
(PR) - "Det spelar ingen roll vilken slags kommunist ni är, jag gillar er inte."

Mats Gerdau sa...

Haha. Lite kul skämt, har inte hört det tidigare. :-)

Elin sa...

När jag gick i gymnasiet var biblioteket även en samlingsplats för eleverna och en plats dit man kunde gå för att arbeta om man tyckte att det var för hög ljudnivå i klassrummet. Så nog tror jag att det är allvarligt att det inte finns skolbibliotek.

Mats Gerdau sa...

Lugna och tysta studieplatser behöver självklart finnas i en skola, Elin. Men ska inte hela skolan vara det å andra sidan...? Det är rätt illavarslande om man måste gå till ett bibliotek för att inte bli störd, eller hur?!

Därmed inte sagt att vi inte behöver skolbibliotek, för det gör vi självklart. Men där ska finnas både böcker och datorer.